Inmiddels is de  beta versie van de Google data studio een half jaartje in de lucht. Google heeft deze tool op de markt gebracht als het hulpmiddel om je internet marketing KPI’s op een visueel mooie manier in beeld te brengen. Ik moet zeggen dat het eerste half jaar veelbelovend is. Het is een gebruikersvriendelijk hulpmiddel om resultaten te monitoren en helpt zeker in de bijsturing. Er kunnen veel databronnen gekoppeld worden waardoor de meeste internet marketing KPI’s in beeld gebracht kunnen worden. Daarnaast heeft Google de eerste verbeteringen inmiddels aangebracht en is de toekomst van de Google data studio veelbelovend. Daarom de hoogste tijd om de mogelijkheden van de Google data studio in dit blog te beschrijven inclusief de voor- en nadelen.

Google data studio plaatje

Wat zijn de mogelijkheden met de Google data studio?

Als je een google account hebt kan je eenvoudig aan de slag. Zoek op Google data studio en je ziet snel hoe je de tool kunt benaderen. In het hoofdscherm zie je bovenaan een aantal standaard templates ter inspiratie. Het mooie is dat deze templates te kopieren zijn zodat je zelf heel makkelijk een dergelijke studio kunt inrichten. Aan de linkerkant zie je de knop waarmee je een nieuwe template opent. Als je een Google data studio gaat bouwen is het eerst van belang om de databronnen te selecteren. Alle Google gerelateerde databronnen zijn te selecteren. Uiteraard moet je dan wel zelf de beheerder zijn anders zijn ze niet te koppelen. In je studio kun je meerdere pagina’s aanmaken zodoende kan je per thema een aparte pagina inrichten. Bijvoorbeeld voor je SEO een aparte pagina en voor je SEA een aparte pagina. SEO kan je bijvoorbeeld een grafiek maken van het website bezoek en daar een lijn toevoegen met organische bezoekers, zodoende wordt duidelijk zichtbaar of je SEO bezoekers een stijgende lijn laten zien en dat je SEO strategie dus werkt. In de grafiek is ook een vergelijking te maken met een vorige periode of dezelfde periode een jaar eerder. Een stijging of een daling wordt dan in een percentage uitgedrukt of je ziet een extra lijn in je grafiek. Zo is ook weer een stijgende of dalende trend op een langere termijn in beeld te brengen.

Heeft Google data studio ook nadelen?

Het eerste half jaar is veelbelovend. Één nadeel is al verbeterd door Google namelijk dat er meer dan 5 studio’s in één Google account zijn aan te maken. Ander nadeel is dat er geen databron te koppelen is waar heel eenvoudig de posities in Google op zoektermen heel goed in beeld te brengen zijn. Dit is overigens wel op te lossen. Google spreadsheets is wel als databron te koppelen. Als je een spreadsheet maakt waarin je op maandniveau de posities in Google weergeeft is deze te koppelen aan Google data studio. Zodoende kan deze dan als mooie tabel in de Studio opgenomen worden. Nadeel is dat er dus wel wat handmatig werk nodig is om dit op een goede manier in beeld te brengen. Wellicht dat in de toekomst software te koppelen is waarmee je posities op een gemakkelijker manier in beeld kunt brengen. Al met al een mooie tool met veel toekomstperspectief.